Miasta Kostaryka
|
|
Informacje o kraju |
kod państwowy: CR
kontynent: Ameryka Północna
stolica: San José
języki: hiszpański
Członkostwo w UE: nie
Członkostwo w NATO: nie
GSM: 1800
GPS: 10 00 N, 84 00 W
energia elektryczna: 120V/60Hz
jednostka monetarna:
Colon kostarykański: CRC
1CRC = 0.002 USD
1CRC = 0.002 EUR
kod telefonu:
+506
|
Porady podróży i ostrzeżenia Kostaryka
Turystyka |
Turystyka w Kostaryka jest jednym z najszybciej rozwijających się sektorów gospodarki na countryand roku 1995 stał się największym zagranicznym najemny wymiany. Od 1999 roku, turystyka zarabia więcej dewiz niż banany, ananasy i połączone kawy. Boom turystyczny rozpoczął się w 1987 roku, liczba odwiedzających się z 329000 w 1988 roku, przez 1, 03 milionów w 1999 roku, do historycznego rekordu 2, 1 miliona zagranicznych turystów w 2010 roku. W 2008 roku, turystyki przyczynił się z 7, 2% PKB kraju, 22, 7% dewiz generowane przez cały eksport, aw 2005 r. był odpowiedzialny za 13, 3% zatrudnienie bezpośrednie i pośrednie. |
Język |
Republiki Kostaryki, República de Costa Rica. 4. 327. 000. Narodowym lub urzędowym języku: Hiszpański. Analfabetyzm: 93% (WA 1999). Immigrant językach: baskijski, Wschodniej jidysz, Yue Chiński (4500). Informacje głównie z SIL 1967-2002. Blind ludność: 2500. Deaf ludność: 202. 625. Deaf instytucji: 9. Liczba indywidualnych języków wymienionych w Kostaryce jest 10. Tych, wszystkie są żywe języki. |
Klimat |
Klimat Kostaryki. Kostaryka jest jednoznacznie tropikalny kraj, położony pomiędzy 8 ° i 11 ° szerokości geograficznej północnej, dość blisko równika. Mimo, że w górach powyżej 2000 m można uzyskać znacznie niższych temperaturach, a średnia roczna temperatura dla większości kraju leży pomiędzy 21, 7 ° C (71 ° F) i 27 ° C (81 ° F). Najfajniejsze miesiącach od listopada do stycznia, a najcieplejszym od marca do maja. San José, stolicy, gdzie ponad jedna trzecia populacji żyje, wynosi około 1170 m npm i ma średnią roczną temperaturę 20, 6 ° C (69 ° F). |
Kuchnia |
Kostaryki kuchni znany jest smaku, jeszcze dość łagodny, z dużą zależność od świeżych owoców i warzyw. Głównym odcinkowych, znany jako gallo pinto, składa się z ryżu i czarnej fasoli. [Potrzebne źródło] W porze lunchu, tradycyjne narodowe danie nazywa się Casado. Ponownie składa się z ryżu i fasoli serwowane obok siebie, a nie mieszane. Nie będzie zazwyczaj jakiś rodzaj mięsa (carne asada, ryby, schab lub kurczak) i sałatka z dopełniają danie. Nie mogą być również kilka dodatków, takich jak smażony banan (patacones lub maduro), kawałek białego sera, i / lub tortille kukurydziane w akompaniamencie. Salsa Lizano jest wszechobecny jako przyprawa i jako składnik do gotowania różnych potraw, w tym gallo pinto. W wielu uroczystości rodzinnych lub na specjalne okazje jest bardzo często, aby przygotować Arroz con Pollo (ryż z kurczakiem) wraz z rosyjskim Sałatka, sałatka z buraków, ziemniaki, jajka na twardo i majonezem. Te dwa naczynia są bardzo popularne w Kostaryki kuchni. W tawernach, różne małe Dania (boquitas) serwowane są do których należą patacones z czarnym dip fasoli, chimichurri (pomidory i cebula marynowana w soku z limonki) wraz z frytkami tortilla, chifrijo (ryżu i fasoli z chicharrones, które są smażone skórki wieprzowe, a chimichurri ), ceviche (ryby i / lub krewetki z cebulą i marynowane w soku z limonki) i vigorón (kapusta, chimichurri, juki, serwowane z plasterkiem wapna). |
|